Az Origo mai cikke Sarkadi Zsolt tollából: http://tinyurl.com/nl87g6j

A cikk tele van hibával és félreértésekkel, a szerző láthatóan nem sokat ért az orosz-ukrán ügyekhez.

Kezdjük azzal, hogy nincs és nem is lesz olyan, hogy Eurázsiai Unió, hanem a Medvegyev által indított program Eurázsiai Gazdasági Unió. Apró nüansznak tűnik, de nem az, elég ha emlékezünk mióta volt EGK és EK az EU előtt, és mekkora volt a különbség.

Advertisement

Szörnyű orosz bosszúról ír, amely szóhasználat illegitimmé teszi magát a szerzőt, és a bulvár szintjére löki a cikket már az első bekezdésben. Szörnyű orosz bosszú legfeljebb egy ukrán polgárháború kiprovokálása lenne, majd intervenció, mellyel Putyin több, mint tízmillió Ukrajnában élő orosz életét kockáztatná. Mely forgatókönyv nonszensz, csak próbálom érzékeltetni, mi a "szörnyű" szó jelentése és súlya - a jövőre nézve.

A szerző egy rendkívül frappáns "volt KGB-ügynök" felütéssel kezdi Putyin esetében, ami minimum elcsépelt, de leginkább mosolygásra méltó. Újabb fekete pont az ellenőrzőbe. Ebben a bekezdésben a szerző mint valami szovjet restaurációs kísérletként ír - érezhető rosszallással - az orosz törekvésről, mely közös gazdasági övezetet szeretne létrehozni a volt szovjet utódállamok egy részével. Mely elemi érdeke mindegyik érintett államnak, ugyanis a jelenlegi vámszabályozás és a többi reguláció semmi másra nem jó, csak hogy lassítsa a kereskedelmet, és melegágya a korrupciónak. Egy szabadabb kereskedelmi rendszer nagyobbat ütne a korrupción, mint az összes hatóság együtt. Ám ez is csak egy aspektus, a teljesség igénye nélkül.

A következő bekezdésben a szerző szó szerint elköveti az alábbi blődséget: "Ukrajna a balti államoknál sokkal jobban kellene Putyinnak". Igen, tudom, megint frappánsak és szenzáció-fetisiszták vagyunk, de könyörgöm, drága Vlagyimir Vlagyimirovics nem maga a mindenható patás reinkarnációja, nem tud zsebre tenni egy országot. Ukrajnának ugyanannyira elemi érdeke az oroszokkal fenntartott korrekt viszony, mint a nyugati közeledés - és Janukovics ezt a játszmát próbálja játszani több-kevesebb sikerrel. Csak megjegyzem a szerzőnek, hogy az ukrán export negyede irányul Oroszországban, nem az import - érdemes lenne alapfogalmakkal tisztában lenni.

Ha már gáz téma: Moszkvának az ukrán piac az egyik legnagyobb önálló piaca, ráadásul jelenleg a legdrágább is. A Szlovákok pedig mukk nélkül fognak reexportálni orosz gázt Ukrajna felé, ha Brüsszelből füttyentenek egyet. Satöbbi.

Advertisement

Most olyan apróságoknak már neki sem megyek, hogy nem gáztározó, hanem gáztároló, és hogy mikor tanulják már meg az újságírók, hogy csak víztározó van. Vagy hogy Kijev 10 milliárd forintnyi hrivnya fölött diszponál...itt nagyot röhögtem: teccik érteni, 10 milliárd forintnyi hrvinya felett rendelkezik a kormány, akinek van egy jegybankja - na ezt tessék emészteni, drága közgazdászok, mert nem kismiska. :)

Nem is boncolgatnám tovább, ez egy összecsapott írás, kedves szerző úr, máskor legyen szíves legalább egy darab szakértőt megkérdezni, mielőtt ekkora marhaságokat leír. Ugyanis az egész cikk elvéti a lényeget: a társulási megállapodás Janukovicsnak maga lesz az új atomfegyver Moszkvával szemben, tessék utánanézni annak, milyen előnyökkel fog járni Ukrajnának. Lesz egy kis orosz hiszti az elején, a gázpiacot felesleges idekeverni, mert bár stratégiai fegyver, ott az Északi Áramlat és a Jamal, onnan mindenki el lesz látva, még ha szórakoznak is a csappal, de lassan le fognak nyugodni a kedélyek. Ugyanis Ukrajna egy magyarországnyi GDP-vel rendelkező 5x akkora állam, irgalmatlan fogyasztási potenciállal, az orosz cégek pedig csak arra várnak, hogy egy EU-val könnyített kereskedelmi kapcsolatban lévő, hazai pályát alkalmazó országba önthessék a hatalmas befektetéseiket.

Share This Story

Get our newsletter