El a kezekkel Pakstól! (?)

A Nol.hu szellőztette meg, hogy Lázárék immáron hozzányúlnak az eddig aranytojást tojó tyúkhoz is, a paksi atomerőműhöz, ami mióta üzembe állították, azóta működik rendszertől függetlenül királyságként a királyságban. Ez pedig nem valami mítosz, vagy hülyeség, hanem tény. Több okra is visszavezethető mindez:

Egyrészt egy atomerőművet - hál'istennek - szakemberek vezetnek és nem politikusok. Emiatt a függetlenségéhez még egyik kétharmad sem nyúlt hozzá, ami érthető is, hiszen az ország közepén lévő atomerőművel szórakozni nem egy hosszú távú és jó stratégia. Vezessék csak a szakik, mi meg majd legomboljuk a pénzt róla, ha hatékony.

Advertisement

Másrészt az atomerőmű nemzetstratégiai érdek, valójában hiába független, mindig ott van a politika érdeklődési centrumában. Eleddig megvédte az a tény, hogy a politikusok mindig is megfelelően hülyék legyenek egy atomerőmű működéséhez (talán Kovács Pál volt energetikai államtitkár volt ahhoz legközelebb politikai pozícióban, hogy tudja is mi az a maghasadás), és emiatt (illetve józan paraszti ész végett) tiszteletben is tartsák az erőművet irányító csapatot, és amíg megfelelően tejelnek (értsd olcsón termelik az áramot, és van elég korrupciós hozadék), békén hagyjuk őket.

Csakhogy éppen ez lesz a veszte a paksi brigádnak. Ugyanis túl függetlenek, és egyben túl erősek maradtak. A teljesség igénye nélkül, de ők azok a srácok, akikhez még Simicska és Nyerges sem fért hozzá, akik Lázár lázálmát már egyszer visszaverték az OAH Energiahivatalba integrálásával, és még sorolhatnánk. Emellett tízmilliárdok felett diszponálnak éves szinten és az MVM legnagyobb befizetői (minden szempontból). Az energetikai körökben, de még a nagypolitikában is a paksi srácok úgy lettek elkönyvelve, mint akik érinthetetlenek.

Advertisement

Hogy ez jó, vagy sem, azt nem tudom. Nyilván egy vagon pénzt kitoltak az erőműből az elmúlt 30 évben (honnan nem, bassza meg?), de az kétségtelen, hogy Paks-1 olcsón termeli az áramot ma (hogy ez nekünk valójában mennyibe kerül, az más tészta és más írás), és az egy szál közepesen súlyos üzemzavar kivételével (amit a ma Paks-2 miniszteri biztos Aszódi vezényelt le - mármint a kármentést) elpöfögtetik a hodályt aránylag csendesen és jól.

Nos, Lázár ezt a status quo-t rúgja fel éppen. Ha a népszabónak igaza van, akkor 2500 emberből nem lehet kirúgni 800-at, ez tény. Pakson kb. 100-150 potyautas van, a minisztériumokból, állami cégekből, politikai parkolópályára állított softlandingesek ezek, jó nagy fizetésért, nulla munkáért. Persze ugyanilyen "tanácsadói" pozíciók vannak minden állami cégnél - a klientúrát ki kell szolgálni, plusz kell a hálás gárda, ha lefejezéseket csinálunk az adminisztrációban, és azonnal kell a lojális csapat. De ennyi, a többi jóember az atomerőművet igazgatja.

Advertisement

Nem tudom, Lázár mit gondol, de én azt gondolom, hogy Lázár nem egy hülye gyerek, hogy ezt ne értené meg. Ahogyan azt is sejtem, hogy bár Simicska egy minden hájjal megkent valaki, ha a Közgép öntötte volna a betont Paks-2-be (ami vélhetően nem fog megtörténni), akkor onnan nem spórolta volna ki az anyagot, mint az autópályáknál (ahogyan a Strabag és a többi mutyicég is tette). Mert ők is itt élnek, és tudják (de minimum sejtik), hogy ha az atomerőmű alatt szakad be a beton (itt a félévenkénti eső által elmosott autópályákat állítom párhuzamba), akkor abból ők és a családjuk is kapnak egy adag dózist.

Persze ilyen döntést (mármint az utolsó önjáró várak egyikének felszámolását a királyságban) nyilván nem Jánosunk hoz meg. Hanem tuggyukki. Azt is sejtem, hogy bármi áron keresztül fogja tolni, amíg regnál. Eddig is így tett (gumicsontokat kivéve), miért lenne most másképp?

Advertisement

Tehát ha a hírek igazak, bizony a mostani paksi menedzsment repül (sok könny nem szökik a szemembe..), és jön valami lojálisabb brigád (nemzetközi? muhhaha!). Mondjuk orosz Roszatomos és kevert Lázárhoz lojális valakik menedzsmentje. A jó hír, hogy az orosz érteni is fog hozzá, a rossz, hogy a magyar tuti hogy nem. Más külföldit nem fognak odaengedni egy nemzetbiztonsági kockázathoz. Ki gondolja ezt komolyan? Ezzel csak az lesz a baj, hogy a magyar seggfejek ki fognak tényleg baszni 800 embert, akikből egy darab sem lesz a felesleges landolópályásokból, hanem egytől egyig évtizedek óta ott dolgozó, vagy még nyugdíjasként is tanácsot adó megbecsült szakember lesz.

Oké, még ezt is elfogadhatjuk, kell a friss vér, a paksi erőmű kapujában pedig százával tolonganak a friss nukleáris- és gépészmérnökök. HA HA HA! Paks még azzal is szopik, hogy a generációs rekrutációt megoldja, nem hogy az állomány egyharmadának kibaszása után tudja pótolni azokat. Persze még sorolhatnám a szakmai ellenérveket, de minek.

Advertisement

Csak tudod Jánosom, itten vannak olyan nemzetközi standardok, amiket be kell tartani. A NAÜ úgy elpicsáz benneteket, ha csak egy %-nyit is romlik az idiótaságotok miatt az erőmű biztonsági mutatója, hogy olyan gyorsan lesz leállíttatva az erőmű, hogy azt sem tudjátok kimondani, hogy SCRAM!


Akkor meg mi lesz a rezsicsökkentéssel, pupákok?

Share This Story

Get our newsletter