Paksi mogyoró

Annak örömére jött meg az írás ihlete, hogy Lacy kifizette a name szerver díját végre, és megint posztolt egyet a tetszhalott Cinken. Ami várható volt, miután a tegnapi - szerintem teljesen rendben lévő - 444-es Schiffer-szatírája miatt odakötötték egy bili kék Trabant mögé a komment szekcióban, és egy fejére húzott szopóálarcban és fordítva feltett bőrtangában végighúzták a virtuális világsztrádán szegénykémet. Ilyen méltánytalan reakciók után nem csodálom, hogy visszavágyott a jó kis akol melegbe, Albert atyai öleléséért, és a mi elnéző rajongásunkért.

Nahát akkor, nesztek egy kis Paks-2 téma. Magyarul, közérthetően, egyszerűen, félre- és mellébeszélések nélkül.

Advertisement

Kezdjük egy alapvetéssel: ma épeszű befektető nem épít atomerőművet. Pont. Semmilyent sem. Sem kicsit, sem nagyot, sem közepeset. Ennek több oka van:

- hatalmas tőkebefektetést igényel (capex), azaz kurva sok lóvé kell hozzá;

- nagyon sokáig tart az építése (10 év), ami alatt már T0 időponttól van operatív költséged (opex), amiből az egész bulit finanszíroznod kell. Capexen felül! Ezt nem szeretik elismerni, és csodálatosan lehet eltrükközni a könyvelésben, de valójában ez egy jelentős költségnövelő tényező.

Advertisement

- azt sem tudjuk megjósolni az energetikai derivatívek (származtatott ügyletek, érthetően: spekulációs eszköz) és a nagyfrekvenciás kereskedelem (robotok által tizedmásodpercek alatt lebonyolított adásvételek) korában, hogy jövőre milyen áron tudunk adni vagy venni - jelen esetben áramot;

- ebből következően van egy olyan beruházásod/befektetésed, amibe rettentő sok pénzt kell raknod, nagyon sokáig tart a megvalósítása, már alatta is jelentkeznek további költségeid, nem tudod mennyiért fogod tudni eladni azt amit termelni fogsz majd, és - ami a legrosszabb - mivel egy kis csipszar faszjankó vagy (magyar állam), nincsen semmilyen olyan célirányú bevételed, amiből elvonások és keresztfinanszírozás nélkül tudnál magadnak abban a potom tíz évben sört, kaját és kurvát fizetni. Azaz de, jelen esetben a segghülye szavazóid, az adófizetők majd megoldják.

Advertisement

Na ezért épít atomerőművek kizárólag állami kötődésű vagy direkt állami tulajdonú cég, vagy közvetlenül állam, mert nincsen olyan matematika, ami alapján ma kijönne egy atomerőmű akár csak nullszaldósra, csak akkor, ha cserébe lopsz az adófizetőidtől, hogy megépíts valamit. Míg egy csak félig hülye piaci befektető minimum elvár 12% megtérülést, de mivel egy baszott nagy kockázatú üzletről beszélünk (tudod, nem tudod, mennyiért fogod tudni és kinek és hová eladni az áramodat - kivéve ha megint lopsz az adófizetőktől, és előnytelen hosszú távú átvételi szerződéssel fedezed ezt a kockázatodat), ez inkább 20%. Hajjajjaj, ugye-ugye.

Aztán az áram ára. Most úgy 30 euró per megawattóra környékén jár az európai nagykereskedelmi ár (nyugi, te rezsicsökkentés ellenére is sokkal-sokkal többet fizetsz érte). Ez a mesterségesen a regulátor és rendszerirányító által lezárt magyar piacon 10 euróval drágább átlagosan. Hoppá, mondja a dollárjeleket szeme előtt pergető speki, itt aztán van lehetőség! Hát nincs, kicsi barátom, a piac minden EU-norma ellenére egy bennfentes kereskedelemre épülő árampiac, nem fogsz te itt semmiféle spreadre játszani! Ebbe most nem megyek bele, más poszt témája lehetne. A lényeg: a legjobb esetben sem lesz itt a büdös életben többet 50 eurónál drágább nagykerár az árampiacon. Pont. Paks-2 pedig még államilag szétdotálva, legjobb forgatókönyv szerint sem fog tudni 70 euró alatt termelni. Nem, nem átadni vagy kereskedni, termelni. De lesz az 100-120 euró is. Ezt pontosan tudja mindenki az iparágban, ha pro, ha kontra. Maximum nem mondja ki, mert akkor rögtön sötétzöld faszfejnek lesz aposztrofálva. Akik egyébként általában azok, de ez is más tészta.

Advertisement

Szóval. Az a nagy büdös helyzet, hogy Paks-2 semmivel sem jobb, mint egy megye háromba, 650 lelkes faluba épített 2000 férőhelyes stadion. De az legalább olcsóbb, és ha összedől, nem döglünk meg mindannyian.

Jó, de mi van az ellátásbiztonsággal? Arra azért költeni kéne!! Meg hát nem süt éjjel a nap sem! És ha a szomszédok nem adnak áramot? És ha ki kell vonni a meglévő erőműveket elöregedés miatt? És ha? És ha?

Advertisement

Na, most itt a részletes, nagyon unalmas okfejtésnek kéne következnie, válaszokkal. Ezt már megtették sokan, én nem fogom.

Arról van szó kisbarátaim, hogy még a csángópereszmegi sötét büdös kurva életben nem tudta senki sem számszerűsíteni azt a politikai fogalmat, hogy “ellátásbiztonság”. Illetve de, Paks-2 esetében, 3600 milliárd forint. De még ez sem igaz. Ugyanis a magyar erőműpark kétszeresen túlbiztosított, azaz kétszer annyi áramot tudna minden erőmű ma este pl. termelni, mint amennyi a valaha mért legnagyobb pillanatnyi fogyasztásunk volt. Úgy, hogy egy kurva elektront sem hozunk be importból. Ellátásbiztonság? Ezt már kifizettük, srácok, az elmúlt évtizedekben, helló! Inkább tudjátok mire kéne költeni zsét? Hát mondjuk a lerohasztott belső hálózatunkra, ami a ti kivéreztetési stratégiátoknak köszönhetően az elmúlt 6 évben annyit rohadt le, mint az azt megelőző 16 évben. Ex has csak a meglévő rendszer korszerűsítése és optimalizálása alsó hangon 1000 milliárd forint. Ezer milliárd. Forint. Ja: ha rá akarjátok kötni azt a böszme atomerőművet a hálózatra tíz év múlva, akkor még ezt az ezrest is be kell tolni srácok, vagy a rákötés időpillanatában megsütitek a fél rendszert. Baszki, a tanyavillamosítás idejéből visszamarat 60 éve foltozgatott romhalmazokról beszélünk az ország egyötödében! Szóval 4600 milliárd, fiúkák, ennyibe fáj az az egy szó. Öléggé drága, nem gondoljátok?

Advertisement

De mit szólnátok ahhoz, hogy innováció? Modernizáció? Összekötés? Hálózatok? Na?

És ha 100% az a kurva import? Hát ki a faszt érdekel? Mire elkészültök azzal az orosz foshalommal, ideér a piacintegráció, az okoshálózatok, az okosmérés, és még sorolhatnám. Nem egy szájbakúrt teherelosztón fogunk csüngeni, hanem egy decentralizált, saját magát kiegyensúlyozó rendszerben fogunk ülni. Hová a bánatos faszba akarjátok ti a platinavezetéken futtatott aranyporégetésből nyert gyémántárú 100 eurós áramotokat eladni, mikor én a saját házam tetején lévő napelemből fogok visszatáplálni a rendszerbe 2 euróért vagy ad abszurdum ingyen? Mert mondjuk nyáron délben egy napsütéses napon a tőzsdén speciel 0 euró lesz az ár?

Advertisement

Jaj, de mi lesz a zsinórtermeléssel, sír fel a kórus. Hát nem lesz kapacitás, sivít a borzalom! De, lesz. Sőt van. Úgy hívják bazdmeg, hogy vegyes tüzelésű erőmű. Két forintból lehet felépíteni, bármit el tud égetni, ha olcsó a gáz akkor azt, ha olcsó a szén akkor azt, ha olcsó az olaj akkor azt, ha olcsó a fa, akkor azt. És beugrik éjszakára, amikor hiány lépne fel, az öreg paksi erőművel együtt, amit simán ki lehet tolni 2040-ig, de akár 2050-ig is, vagy a mátraival alacsony emisszióra átállítva. Gyors reagálásúra ott a gázmotoros erőmű. 10 perc. Slussz! Passz! Nem kell több! Mert importáram mindig lesz, mert az a szájbarakott piac, amit ti annyira nem értetek, csak ha shortolni kell a saját bejelentéseiteket, az így működik.

Ja. Majd elfelejtettem. Minden Paks-2 helyett megépülő projektet meg lehet csinálni piaci alapon, rendes megtérüléssel. Akár államkötvény kibocsátásból, akár uniós finanszírozásból, akár simán kockázati tőkéből. Bármiből. És akarattal és stratégiával mondjuk 5 év alatt. Vagy csak organikusan, step by step. Hótmindegy.

Advertisement

És akkor még nem hoztam be az energiahatékonyság kérdését. Mert az is faktum, hogy a mainál csak kevesebb áramot fogunk fogyasztani. Akkor is, ha ide telepítitek a világ összes autógyárát.

De legyen, érzem én, hogy el akartok költeni 3600 milliárdot, amiből jó sokat el lehet lopni. Tessék, pár ötlet:

- áramhálózat korszerűsítése: 1000 milliárd. 200 milliárd ellopható, 800 milliárdból megvalósítható. Nektek is jó, nekünk is jó, és van beruházás, Varga Misinek nem őszül tovább a haja.

Advertisement

- pár új importkapacitás növelő drót kihúzása környező országok felé: 300 milliárd. Csak olyan 20-30 milliárd lopható el, de megoldást ad a szájbarúgott ellátásbiztonság nevű szavatokra.

- nap- és szélerőművek építése: legyen 1000 milliárd. Ebből 300 milliárdot kell nektek állni, a többit az EU adja, és simán kilopható belőle 2-300 milliárd, akkor is megépül és lesz. Ja és gyorsan!

Advertisement

- energiahatékonyság (copypaste): legyen 1000 milliárd. Ebből 300 milliárdot kell nektek állni, a többit az EU adja, és simán kilopható belőle 2-300 milliárd, akkor is megvalósul. És Garancsi, Szíjj és Mészáros kibebaszottul boldog lesz mert a fülükön is pénz fog ki-be folyni.

- meglévő erőmű korszerűsítések, újak építése: további 1000 milliárd. Ebből alsó hangon áll a piac 600 milliárdot, mert megéri. Ide tartozik Paks-1, Mátra, és még a kicsik.

Advertisement

- smart grid, smart metering, innováció (copypaste): legyen 1000 milliárd. Ebből 300 milliárdot kell nektek állni, a többit az EU adja, és simán kilopható belőle 2-300 milliárd, akkor is megvalósul. És Rasi kibebaszottul boldog lesz mert a száján is pénz fog ki-be folyni.

Mennyi maradt? Kb. 1000 milliárd? Tudod mit, Vitya? Építs belőle stadiont, a többit pedig tedd el. Energetika problematikája megoldva ugyanis. Mi pedig jól jártunk. Ennyi.

Advertisement

Köszönöm, jól esett.

Share This Story

Get our newsletter