Pénz beszél, kutya ugat

Olvasom a megállapodást az Északi Áramlat 3-4. szakaszának megépítéséről, melyben a németek, franciák, britek és hollandok (ma van a maláj gép lelövésének évfordulója) érdekszövetséget kötöttek az oroszokkal, és gyakorlatilag legfelsőbb szinten deklarálták, hogy a szankciók esetében vannak egyenlők, és egyenlőbbek. Persze a megállapodás nem mai hír, csak ma jutott el Magyari révén a magyar médiafogyasztókhoz.

Illustration for article titled Pénz beszél, kutya ugat
Advertisement

Persze pontosan tudom, hogyan működik a “biznyisz”, meddig tart a média és diplomácia felszínén az adok-kapok, és hol kezdődik az a szakasz, ahol már csak a pénz beszél. De azért ez a megállapodás, így, ebben a formában, ismerve az EU gázpiaci integrációs törekvéseit, a hosszú távú piaci liberalizációs folyamatot, a kistestvér Déli Áramlat elkaszálásának brüsszeli lépéseit, hát hogy is mondjam, ez a deal, még egyszer, minimum elvtelen. Opportunista. Mindenkire nézve. Az ilyet nem megállapodásnak, hanem paktumnak hívják. Főleg, hogy a felek “háborúban” állnak, és most nem hozok történelmi analógiát, úgyis tudja mindenki, miről beszélek.

Szóval az Északi Áramlat bővítése semmi más, mint az EU periférikus kisállamainak, szűkítve a közép-európai és balkáni tagállamok irányított és szándékos tökön rúgása. Egy nem is annyira cizellált üzenet arra nézve, hogy ne ugráljatok. Hogy nektek tilos különmegállapodást kötni az oroszokkal, ha pedig mégis köttök, akkor darabokra szedünk titeket. A Déli Áramlat esetében az IGA-kat (kormányközi megállapodás) támadta Brüsszel, és érvénytelenítette, melyeket a vezeték nyomvonalán lévő tagállamok kötöttek az oroszokkal. Az üzenet már akkor egyértelmű volt: ne járjatok külön utat, mi majd megoldjuk nektek a gázellátási függőségeteket. Nos, ez a megoldás az lett, hogy megint győzött a “nyimci, ruszki, dva bratanki”. Mint már annyiszor. Például az Északi Áramlat első két csövének fektetésekor. Folytatva most. Mindeközben a PCI-listán (az EU infrastruktúraépítési prioritási listája) a béka segge után vagyunk egy utcával, például a Déli Folyosó (pl. elvetélt Nabucco, Nabucco-West, AGRI, CEEP, stb.) projektekkel kapcsolatosan az idei és jövő évre néhány millió euró van allokálva - papírgyártásra. Jelzem, hogy a Baltikum több száz millió eurót kap a cseppfolyósított földgázt fogadó állomás építésére, és a lengyel vezetékre, csak idén. Persze őket közvetlenül “fenyegeti” az orosz medve. Ha-ha. Bezzeg a mi régiónk repesne az örömtől, ha ez ukránokon át nem jönne több orosz gáz.

Advertisement

Emellett a még pici reményt adó Török Áramlat prioritása is másodlagos lesz Moszkvában így, az új északi vezetékek miatt, tehát megint elkerültünk úgy 5-10 évre attól, hogy máshonnan tudjunk orosz gázt venni, semmint Ukrajnán keresztül. Hogy ez nekünk miért rossz? Játsszunk el a gondolattal, hogy a mostanság Kijev által parkolópályára tett Jobb Szektorosok úgy döntenek, a gáz fronton szívatják meg Porosenkót. Mondjuk kezdik a Testvériség vezetékkel. Nos, akkor itten úgy 5-6 hónapig nem fog gáz jönni kelet felől. Semennyi. Például az állítólag baleset miatt felrobbant orosz-türkmén vezetéket több, mint egy évig foltozgatták.

Szóval jelenleg az a nagy büdös helyzet, hogy bár mi még csak körbe sem szaglászhatjuk a szukát, az erősebb kutyák nyugatról már javában...szóval azt.

Advertisement

Kurva elkeserítő. Ha Brüsszel ezt a megállapodást átengedi, sőt, feloldja pl. az OPAL-on lévő korlátozást is, akkor pestiesen szólva jól megszívja az orrát, felköp, majd alááll. Vagy alátol minket.

Illustration for article titled Pénz beszél, kutya ugat

Share This Story

Get our newsletter