Ez egy poszt lesz a Velencei tóról. Szigorúan szubjektív, szigorúan kezdő velencésként, szigorúan egy Balaton északi part őrülttől. Amolyan felsorolás lesz, csapongás.

Szóval a Velencei tó jó. Aranyos és cuki, kedves, kompakt, faék egyszerű, szegény, kicsit lerobbant, haltalan. Szép. Olyan és akkora érzetre, mint az örvényesi öböl. A víz elsőre nem tűnik tisztának, sehol a gyönyörű balatoni smaragdzöld opálosság, de valójában kristálytiszta, kvázi gyógyvíz. Az emberek szegényebbek, és szerényebbek, mint a Balatonnál. Nyugalom mindenütt, jó értelemben vett vidéki tempó. Pihenni tökéletes.

Advertisement

Velence üdülőfalu, egyáltalán nem izgalmas. Van egy resort, egy szép és modern sétány, oszt coki. Gárdony frankó hely, szuper a zöldséges a vasútállomással szemben, van egy jó kis horgászboltja egy nagyon rendes eladóval. Az állomás melletti új, oldschool téglás, gyerekparadicsommá alakított játszóteres büfében sokkal jobb gyrostálat adnak, mint bárhol pesten, kivéve a Campona melleti szír büfést. Ráadásul olcsón. És van helyi bor, nevét elfelejtettem, de a kékfrankos elsőrangú.

Agárd király hely. Szabadstarnd lepukkant és büdös, egyébként fürdésre tökéletesen alkalmas. Emberanyag változó. Na. A popstrand gyerek és rockerparadicsom, igazán szar büfékkel. Egyetlen pozitívum, hogy van rendes belga meggyes sör. A vasúti átjárón nem tudsz úgy átmenni, hogy ne csodálhatnál meg egy flörtöt, nohabot vagy csörgőt. Azaz mindig piros a jelzés. De én szeretem, helyiek meg alohai nyugalmat árasztanak magukból, és várnak türelemmel. A Nádas étterem kellemes régi szép idők szagát árasztja magából, aránylag megbízható konyhával, 8o-as évekből itt ragadt, de szuperkedves pincérekkel. De tényleg azok, ők még pincérek, jó értelemben véve. A mellette idén megnyílt csárda profi, gyors, nagyon jó halászlével, pesti árakkal, megéri ezt is kipróbálni. De a király Agárdon a Kaja Király. Igen, így. A fickó, aki csinálja, egy igazi, lelkiismeretes, udvarias profi büfés. Talán valaha 4o éve ilyenek voltak az első lángososok a balcsinál, akik nem adtak ki a kezükből, csak elsőosztályú ételt. Ez a fickó is így tesz. A panini Panini, a hamburger Hamburger, a helyi csapolt sör frankó, és van szilvapálinkás lágyfagylalt. Érted, hát Agárdon vagyunk, itt még Unicumból is csak szilvás van, de tényleg, nem viccelek! A helyi Aldiban jobb bécsi zsemlét sütnek, mint Bécsben. Kurva sok biciklis van, ennek megfelelően kurva sok bicikliút, ebből fakadóan az autósokat lehet kategorizálni nyugodt, előzékeny helyiekre (akik már ültek biciklin), és suttyó tirpák türelmetlen gyüttment pestiekre (figyelem, egy hónap alatt lokálpatrióta lett belőlem!). A főút melletti biciklibolt jobban fel van szerelve, mint a budaörsi Decathlon, a tulajdonosoknak pedig láthatóan életműve a bolt, jól is csinálják. Nincs pumpád? Felfújják, kedvesen, nem morogva, még ha nem is veszel egy kulacsot sem. A réteses az állomásnál Rétest süt. RÉTEST. De olyat...istenem. Aztán van a horgásztanya. Ez neked, Szily. Olyan kurvára el van dugva, hogy meg sem kísérlem leírni, merre, a nagykikötő mellett van. Ahol sok horgászcsónak van, ott, ni. Szóval partról semmit sem lehet fogni, csak keszeget, az éjszakai harcsázáshoz. Na de ebben a tóban milyen harcsák vannak! Saját szememmel láttam 3o kg felettit kipányvázva, pedig nem volt sokat időm pecázni. Asszem ősszel visszajövünk pergetni. Persze ha nem ismered a vizet, húzhatod a műcsalit életed végéig, semmit nem fogsz. Hát de a Tisza, Duna, Balaton is ilyenek! Csónakot tudsz bérelni aránylag olcsón, és a helyi pecások nem irigy gecik, elmondják, hol lehet harcsát és süllőt fogni. Előbbit Dinnyéssel szemben, utóbbit Gárdonnyal szemben. Ennyike. Agárdon valahogy nem. Csak szúnyog, de mennyi! Árghhh! Ja és elhanyagolt a part. Olvastam Rónai Egon morgásait erről a Facebookon, morogtunk is egyet közösen a strandon egy sör mellett ezen, hát igen, ő leírt mindent erről. Az önkormányzat kicsit többre becsülhetné ezt a kis ékkövet, na.

Advertisement

Ja, Dinnyés! Cuki hely. Rohadt sok védett madár, láp, mocsár, csatornák, ornitológiai paradicsom. Meg a magamféle megrögzött csatornapecásnak. 4m spiccbot, gyerekkel le, aztán jön a bodorka, vörösszárnyú, kárász, küsz, aranykárász, compó. Minden. Örömpeca! Még balint is láttam!

Pákozd és Sukoró maga a Balatonfelvidék, csak 3o km-re Budapesttől. Csodaszép, izgalmas, még felfedezzük, az tuti.

Advertisement

Szóval a Velencei tó megér egy misét, de akár többet is. Még egy tihanyi-sajkodi gyereknek is, mint én. Csak ajánlani tudom.

Share This Story

Get our newsletter